Célzott kamatcsökkentés jön Kínában

A kínai jegybank egy hónapon belül másodszor csökkentette egy éves hitelreferencia-kamatlábát (LPR), most 4,25 százalékról 4,2 százalékra módosították az irányadó rátát. Az Európában kis mértékű csökkentésnek számító 5 bázispontos vágás elsősorban a piaci likviditás visszaállítását segítheti a múlt pénteken elindított 120 milliárd yüanos többletforrás-kibocsátással együtt. Ezt célozta meg a két nappal korábban bejelentett vágás is egy másik fontos monetáris szabályozóban.

Szeptember 16-án ugyanis a bankok kötelező tartalékrátáján (RRR) enyhítettek és kilátásba helyeztek még két hasonló lépést október és november közepén. A módosítások mellett a hosszú távú, öt éves referenciamutató, amely 4,85 százalékon áll, változatlan maradt.

Az ING elemzői segítik az eligazodást az első látásra bonyolultnak látszó kínai kamatrendszerben. Az LPR hasonlít a Libor rendszerre, a bankok által beküldött ajánlatok átlagát viszonyítják az középtávú irányadó kamathoz, az MLF-hez, amelynek mértéke 2018 márciusa óta 3,3 százalék. Véleményük szerint a monetáris lazítást az augusztusi ipari termelési adatok váltották ki, amelyek 2002 februárja óta nem látott éves növekedési ütemet, 4,4 százalékot mutattak (ez európai nyelvre lefordítva szerintem -2 százalékot jelenthet).

Az LPR csökkentése az ING szerint célzottan a helyi önkormányzatokra és regiókra hat, mivel az itt kibocsátott speciális kötvényekből finanszírozzák az infrastrukturális projekteket. A kamatcsökkentés következtében a termelési és beruházási költségek csökkennek, de csak kis mértékben.

Ezért az ING elemzője hangsúlyozza, hogy az öt bázispontos mérséklés nem lesz elég, még akkor sem, ha az augusztus végi másik öt bázispontot is hozzáadjuk. A két kis csökkentés hatását katalizálja azonban az RRR ráta előrejelzett lazítási ciklusa, amely együtt már képes lehet arra, hogy a piaci kamatszintet lejjebb vigye. Így, a korábban szintén bejelentett infrastrukturális projekteket finanszírozó helyi kötvénykibocsátások kedvezőbb környezetben történhetnek meg (no és persze teljesen önkéntesen) és az elemzőház véleménye szerint a monetáris és fiskális stimulus már a negyedik negyedévben szinergiahatást érhet el. Ennek érdekében az ING további kamatcsökkentésre számít a kínai vezetéstől.

Más elemzők kiemelik, hogy nem csak a kínai tényezők fontosak, hanem a globális lassulás és a nyugati jegybankok kamatcsökkentési és egyéb monetáris lazítási hulláma is kényszerhelyzetbe hozza a távol-keleti vezetést. Az ING mellett sok más elemző számít a hosszú távú kamatszintben is csökkenésre a következő hónapokban, de nem közvetlenül az amerikai és európai lépések után, hogy a monetáris politika külső függetlenségének látszata se sérüljön. A Barclays szakemberei például novemberre teszik a következő, célzott és jelentős monetáris lazítást.

Amíg azonban a nyugati országokban az alig élénkülő inflációval küzdenek a jegybanki döntéshozók, itt még egy speciális tényező is nehezíti a kínai jegybank helyzetét. A sertéspestis következményeként éves alapon mérve augusztusban 46,7 százalékkal emelkedtek a sertésárak, s kérdés, hogy ez hatással lesz -e az inflációra. A South China Morning Postnak nyilatkozva Liu Xuezhi, az ország ötödik legnagyobb bankjának a Bank of Communications-nak szenior elemzője kizárta ezt a lehetőséget, mivel az inflációs kosárban csak három százalékos súlya van a sertéshúsnak (no és minden más hús és húshelyettesítő nem fog megdrágulni, kedves Liu? )

Szerinte a termelői árak drasztikus csökkenése a maginflációs folyamatokat lefelé nyomja és a gyengélkedő gazdaságból érkező elégtelen kereslet dominálja az inflációs trendet. A Bank of Communication elemzője szerint is szükség van kamatcsökkentésre, célzottan a termelő szektor, a gyárak számára. (Nemrég érkezett, hogy minden vállalathoz pártszakembereket is kirendelnek majd, az Alibabához is pl :). Biztos hozzáértő kolléga lesz, aki a kamatcsökkentés hatását megsokszorozza….)

Az írás kommentek nélkül a Világgazdaság szeptember 23-i számában jelent meg

https://www.vg.hu/?author=&category=0&after=&before=&s=k%C3%ADna

Ha nincs ideje hasonló kérdéseknek utánanézni, de szeretné tudni, mi változik és ez mit jelent az Ön vállalata, vállalkozása számára, hogyan készüljön fel, szívesen segítek.

Végzettségeimről, szakmai karrieremről a Bemutatkozás pontban és itt olvashat:  Linkedin Kiss Mónika

Ha érdekli az együttműködés, várom megkeresését akár a Linkedin-en akár az alábbi e-mail címen: kissmonika31@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük